Circulaire pallet specialist sinds 1962

Dongen Pallets & Duurzaamheid

Dongen Pallets werkt aan een groene toekomst. Al sinds de start van de onderneming werken we met hout, de meest duurzame en eeuwig hernieuwbare grondstof. Maar sinds 2012 zijn we nóg bewuster met duurzaamheid en MVO bezig en voeren we diverse extra maatregelen door.

Hout, de meest duurzame grondstof

Ons hout is afkomstig uit duurzaam beheerde productiebossen en is voor het overgrote deel gecertificeerd. We beschikken dan ook over een Chain of Custody-certificaat. Houten pallets gaan bovendien heel lang mee; een Euro-pallet wel 6 tot 8 jaar. Ze zijn goed te repareren en recyclen. Wil je meer weten over de circulaire inzet van hout, download dan de 22 Feiten over houten verpakkingen in de circulaire economie (PDF) van de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV).

Stijgend recyclingresultaat van de materiaalstroom hout.
Stichting Afvalfonds Verpakkingen en Stichting Kringloop Hout hebben in 2019 een enquête gehouden over het recyclen van verpakkingen in Nederland gedurende het jaar 2018. In Nederland worden hoge recyclingpercentages gerealiseerd.
De verpakkingsketens leveren een grote en actieve bijdrage aan het circulair maken van de Nederlandse economie, die daarbij tot de Europese koplopers behoort. In dit rapport is duidelijk sprake van een stijgend recyclingresultaat van de materiaalstroom hout wat natuurlijk een fantastisch resultaat is.

Bent u geïnteresseerd in de resultaten van dit onderzoek? Via deze link download u het publieksrapport van Afvalfonds Verpakkingen.

De biomassacentrale van Dongen Pallets

Om ook de laatste stap in het circulaire proces te kunnen maken, nam Dongen Pallets in 2019 een eigen biomassacentrale in gebruik. Als reparatie van pallets geen optie meer is, verdwijnen ze samen met het afvalhout in de oven van deze biomassacentrale. De warmte en elektra die dat oplevert, gebruiken we o.a. in ons productieproces. Zo maken we de cirkel weer rond.

Wat doen we nog meer?

Duurzaamheid houdt niet op bij een duurzame grondstof en onze biomassacentrale. Ook stappen we over op ledverlichting en elektrische heftrucks. Door op locatie bij klanten te produceren en met onze MPI (Mobile Pallet Investigation) op locatie pallets te inspecteren en sorteren, voorkomen we CO2-uitstoot. Wil je meer weten over onze aanpak, download dan lopende en toekomstige projecten m.b.t. milieu, duurzaamheid en MVO (PDF).

Certificeringen en lidmaatschappen

  • Lid EPV: Branchevereniging voor Emballage-, Pallet- en Verpakkingsproducenten
  • Lid en licentie SMHV: De Stichting Markering Houten Verpakkingen is de instantie in Nederland die verantwoordelijk is voor het verstrekken van licenties en alle controles m.b.t. ISPM 15 behandelingen van houten producten. Licentie-nr. van DP: NL-014
  • Certificaat KIWA: ISO 9001
  • Certificaat PEFC sinds 2010, licentienummer PEFC/30-31-118
  • Lid en licentie EPAL: de overkoepelende organisatie die verantwoordelijk is voor het verstrekken van licenties en alle controles m.b.t. EPAL-pallets (waaronder de Euro-pallet) en gitterboxen. Licentienummer DP: 001

Interesse in onze pallets?

Ik help je graag op weg

Emerald Kuijpers
Emerald Kuijpers
Sales Manager +31 (0) 622 392 988 e.kuijpers@dongenpallets.nl