Circulaire pallet specialist sinds 1962
Nieuws

Over 1 jaar géén bergen kunstgras meer in Dongen

(persbericht gemeente Dongen)

TUF Recycling BV verdwijnt uit Dongen. Er is een doorbraak in het slepende dossier. Komende maandag, 18 mei 2020, wordt begonnen met een grote opruimactie die zo’n 40 weken gaat duren. 

 

photo 2019 09 03 09 17 28

,,Over 1 jaar zijn er geen bergen met kunstgras of zand en rubber meer in Dongen’’, aldus burgemeester Marina Starmans. ,,Onze aanpak wordt beloond en er komt géén rekening voor onze inwoners. De markt heeft het probleem veroorzaakt en de markt ruimt het ook weer op’’, aldus de burgemeester.

Deze week hebben B&W ingestemd met een plan van aanpak. Dat is gemaakt door Gubbels Infra en Milieu BV. Opdrachtgever en financier is directeur Jurgen Kemps van Dongen Pallets, de eigenaar van het bedrijfsterrein waarop TUF sinds januari 2015 is gevestigd.

Einde huur TUF
,,Wegens het lange tijd niet na kunnen komen van verplichtingen, heeft TUF op 29 april 2020 per direct de huur opgezegd’’, aldus Kemps. De ondernemer heeft de regie in eigen handen genomen en twee bedrijven de opdracht gegeven om alle rollen kunstgras en de grote hopen met zand en rubber (infill) van het terrein te verwijderen.

Samenwerking
Gubbels voert de opdracht uit samen met het bedrijf TopGrass. Matten kunstgras worden uitgeklopt (zand/rubber) en kleiner gemaakt. De vezels die overblijven dienen als grondstof voor de kunststofmarkt. Alle reststromen (infill, snijafval matten) worden afgevoerd naar erkende verwerkers. De gemeente Dongen en de omgevingsdienst Midden-West Brabant hebben het plan van aanpak beoordeeld en zullen de uitvoering ervan monitoren.

Koopovereenkomst met ECCO
Het door brand deels zwaar beschadigde bedrijfsgebouw wordt gesloopt en brandresten worden afgevoerd. ,,Volgens planning is het terrein in het voorjaar van 2021 helemaal leeg en riekschoon’’, aldus Kemps. Met 'buurman' ECCO heeft hij een koper gevonden. ECCO heeft plannen voor een kantoorruimte met warehouse of de bouw van een innovatiecentrum.

Einde vergunning TUF
,,De vergunning van TUF komt dan te vervallen. Dat betekent het einde van kunstgras recycling in Dongen’’, aldus burgemeester Starmans.

Vierbundersweg, de Schacht
Behalve de hoofdvestiging van TUF aan de Vierbundersweg 15, zal ook de bij-locatie aan De Schacht 3 worden geruimd. In totaal ligt er op locatie ruim 16.000 ton aan kunstgras en ruim 5000 ton aan infill. De kosten van de opruimoperatie betreffen bedrijfsinformatie en worden niet bekend gemaakt.

ASIE/ASIR
Plannen van ASIE/ASIR om de vergunning en bedrijfsvoering van TUF over te nemen, zijn in de afgelopen maanden blijven steken. TUF en ASIE/ASIR zijn akkoord met deze uitkomst.