Circulaire pallet specialist sinds 1962
Nieuws

Warme testfase biomassacentrale gestart

P E R S B E R I C H T Dongen, 4 juni 2019

Warme testfase biomassacentrale Dongen Pallets gestart Na maanden van hard werken en de nodige vertraging is Dongen Pallets vorige week gestart met de zogenaamde warme testfase van de nieuwe biomassacentrale. Tijdens deze fase zijn de bunkers gevuld met houtspanen en is na een eerdere koude testfase voor het eerst het vuur aangestoken. Een bijzonder en spannend moment ter voorbereiding op de daadwerkelijke ingebruikname van de biomassacentrale, die gepland staat voor half juni.

6336 biomassa centrale dsc0859

Vuurstenen en vuurspecie

Nadat tijdens de koude testfase (zonder vuur) alle pompen, ventilatoren, kleppen en overige bewegende delen getest zijn, kon op 21 mei daadwerkelijk getest worden mét vuur. Een cruciaal onderdeel van deze testfase is het bakken van de ovenwanden. Deze zijn opgebouwd uit vuurstenen en vuurspecie en door langzaam de temperatuur op te voeren, wordt de vuurspecie gebakken en ontstaat een geharde verbrandingsoven. Deze fase duurt ongeveer een week, waarna er opgeschaald kan worden naar vol vermogen. Aansluitend zullen de volgende testfases worden doorlopen, waarna de biomassacentrale naar verwachting half juni volledig operationeel is.

Vertragingen

Aanvankelijk was het de planning om de nieuwe biomassacentrale voor de opwekking van elektra en warmte eind 2018 in gebruik te nemen. Het project liep echter vertraging op, doordat sonderingsonderzoek uitwees dat de vaste grondslag te diep zat om te kunnen bouwen zonder paalfundering. Het bleek vervolgens lastig om een aannemer te vinden, die op korte termijn de 231 boorpalen kon plaatsen. Nadat half oktober de palen en de betonnen vloer met een oppervlakte van 1.270 vierkante meter waren opgeleverd, liep ook het plaatsen en installeren van de technische componenten wat vertraging op. Deze zijn afkomstig vanuit verschillende producenten in Italië, België, Nederland, Schotland en Duitsland.

Circulaire producent

Nu de warme testfase is begonnen, geeft Dongen Pallets verder gestalte aan haar ‘groene toekomst’, zoals die in 2017 werd geformuleerd. Algemeen directeur Jurgen Kemps: “Als circulaire producent van pallets en kisten, hebben wij onze biomassacentrale nodig om ook de laatste stap te kunnen maken in het circulaire proces. Als reparatie echt geen optie meer is, verdwijnt het afvalhout in de oven van onze biomassacentrale. De warmte en elektra die dat oplevert, gebruiken we o.a. in ons productieproces. Zo maken we de cirkel weer rond.”

Over Dongen Pallets

Begonnen in 1962 als producent van houten kratten voor de drankindustrie is Dongen Pallets uitgegroeid tot een dynamische onderneming met een grote diversiteit aan producten en diensten. Sinds 2012 zijn de activiteiten van Dongen Pallets opgesplitst in drie business units: Production (ontwerp en productie van nieuwe pallets), Inspection & Repair (inspectie en reparatie van pallets, aan- en verkoop van gebruikte pallets) en Packaging (ontwerp en productie van industriële verpakkingen, verpakken/stuwage van industriële goederen). De bedrijfsfilosofie van Dongen Pallets is gericht op het beheer en de beheersing van het palletpark van afnemers met het oog op efficiency en duurzaamheid.

E I N D E   P E R S B E R I C H T